Vés al contingut

Ara que travessem el solstici d’estiu lliurem en forma de videografia el poema que intitula l’antologia del poeta grec Dinos Khristianópulos que Salze Editorial ha publicat amb selecció i traducció de Lucas Gonzalvo Valls i epíleg de Jaume Almirall. Com explica Gonzalvo a la introducció, en el poema «Nit, regala’m un cos» (Anhel indefens, 1955-1970), la flânerie de Khristianópulos es veu empesa no pel goig de la solitud davant la massa anònima, observada a distància –com passa amb el Baudelaire de Benjamin–, sinó per un sentiment desesperat de solitud, per una absència que engega un circuit que comença, efectivament, per aquesta solitud i que a través
de la nit (una de les grans personificacions de l’imaginari khristianopulià) desitja acabar en un cos. Vet aquí el títol d’aquesta antologia. «Ja no els suporto, aquests recorreguts, / aquest turment rere passos desconeguts», hi confessa Khristianópulos, perquè el seu lament etern és aquest circuit o recorregut, l’espai d’un Eros que triangula (recordem Anne Carson) «solitud», «nit» i «cos», les tres paraules més freqüents en la seva poesia. Irremeiablement es veu abocat a aquesta dinàmica que mai no té fi, sinó que revé com una mena de passió, de pujada al Gòlgota.

Il·lustració de capçalera: Abel (1874-1875), de Camille Félix Bellanger (París, 1853-1953). Musée d’Orsay

0
    0
    La teua cistella
    El carret és buitTornar a la botiga